Hialuronska kislina je pravi čudež narave

Hialuronska kislina je še en čudež narave, ki ga vsebuje naše telo. Povprečna odrasla oseba ima v celem telesu za okoli 15 g hialuronske kisline, kar 50 % celotne zaloge pa se nahaja v naši koži. Hialuronska kislina sodi v družino glukozaminoglikanov, v našem telesu pa se pojavlja v stenah krvnih žil, koži, popkovnici, v manjšem deležu pa tudi v sklepni maži, hrustančevini in steklovini, igra pa izredno pomembno vlogo. Hialuronska kislina v hrustančevini skrbi za njegovo prožnost in odpornost ter zavira propadanje, zato se jo zaradi svojih elastoviskoznih lastnosti uporablja za zdravljenje osteoartroze. V sklepih preprečuje trenje med sosednjimi tkivi in skrbi za neboleče delovanje sklepa.

Največjo vlogo ima hialuronska kislina v koži, saj je njena glavna naloga celjenje poškodovanega tkiva. Ko je namreč koža izpostavljena prekomerni količini UVB žarkov, se vname, kar čutimo kot opekline, celice v dermisu pa zmanjšajo proizvodnjo hialuronske kisline in se hitreje razkrajajo. Hialuronska kislina s svojimi elastoviskoznimi lastnostmi skrbi tudi za elastičnost kože, kar povezujemo z zdravjem in mladostjo, strokovnjake pa navdušuje njena izredna zmožnost zadrževanja vode. Vsaka enota hialuronske kisline lahko namreč zdrži kar do 1000 enot vode, s čimer se ne more kosati nobena druga organska snov.

Koža je naš največji in najbolj dragocen organ, ki služi kot fizična ovira med nami in zunanjim okoljem ter preprečuje vdor škodljivih organizmov. Ko se poškoduje, so tkiva pod kožo izpostavljena škodljivim organizmom, zato je hitro in učinkovito celjenje kože ključnega pomena za ohranjanje zdravja in krepitev našega imunskega sistema. Če za svojo kožo ne poskrbimo, lahko pride do vnetja, pojava brazgotin in drugih neželenih posledic. A celjenje kože ni enostaven postopek, saj vključuje veliko med seboj prepletenih postopkov, hialuronska kislina pa dokazano pozitivno vpliva na hitrejše in učinkovitejše delovanje teh postopkov in posledično hitrejše celjenje kože. Na poškodovano mesto namreč med drugim privablja zdrave celice, ki pospešijo celjenje.

Zakaj je treba dodajati hialuronsko kislino?

Z leti začne naša zmožnost proizvajanja hialuronske kisline drastično upadati, kar lahko vodi v izsušeno kožo, pospeši tvorjenje manjših in večjih gubic, pripomore k povešanju kože, največje težave pa nam lahko povzroči pomanjkanje hialuronske kisline v sklepih. Hialuronska kislina tam namreč deluje kot blažilec med tkivi in preprečuje prezgodnjo obrabo. Pomanjkanje hialuronske kisline v očeh pa lahko poleg suhih, pordelih in razdraženih oči vodi celo v poslabšanje vida, saj hialuronska kislina s svojimi elastoviskoznimi lastnostmi skrbi za ohranjanje oblike očesa.

Hialuronska kislina se skriva tudi v določnih živilih oz. je za določena živila dokazano, da spodbujajo naravno proizvodnjo hialuronske kisline v našem telesu. Največ se je nahaja v vezivnem tkivu živali, predvsem v petelinjem grebenu, od koder se tudi pridobiva za uporabo v kozmetiki in zdravstvu, dober vir hialuronske kisline pa so tudi ostrige in druge školjke, živalska jetra, jajca, soja, rjavi riž, bučna semena in kvas. Hialuronska kislina pa za naravno nastajanje v našem telesu potrebuje visok delež magnezija, ki ga najdemo v zelju, cvetači, korenčku, fižolu, brokoliju in sadju, kot so banane, jabolka, pomaranče, ananas, jagode, breskve in papaje. Tudi oreščki, kot so mandlji ali arašidi, so odličen vir magnezija. Z uživanjem zgoraj navedenih živil boste tako lahko sami poskrbeli za zdrav in naraven način vnosa hialuronske kisline ali tvorjenja le-te.

hialuronska kislina v hrani

Kozmetična uporaba

Vse bolj se uporablja kot polnilo za glajenje gubic, saj jo v 12 mesecih telo absorbira in razgradi, zaradi česar so tveganja in stranski učinki bistveno manjši kot pri drugih polnilih, učinek pa daljši. Če vam izgled polnila ni všeč, lahko kozmetični strokovnjak z vbrizganjem posebnega encima polnilo iz hialuronske kisline preprosto razgradi. Hialuronska kislina pa s svojimi elastičnimi in hidrantnimi lastnostmi učinkovito gladi gube in gubice tudi pri samem nanosu na kožo v obliki kreme ali seruma, saj koži pomaga s srkanjem in zadrževanjem vode, kar dodatno pripomore k elastičnosti in mladostnemu videzu. Žal pa ta način vnosa ni tako učinkovit. Molekula hialuronske kisline je namreč pogosto prevelika, da bi se uspešno absorbirala skozi kožo, ki naše telo zelo učinkovito ščiti pred zunanjostjo. Tako dejansko v naše telo pride le izredno majhen delež hialuronske kisline, kreme pa so tako neučinkovite.

Hialuronska kislina pa se lahko jemlje tudi v obliki prehranskega dopolnila. Študije so pokazale, da se na ta način zaužita hialuronska kislina absorbira bolj učinkovito in ima večji učinek na telo – sklepi so bolj gibljivi, zato je hoja pri obolelih za osteoartritisom manj boleča. Nobena študija ni dokazala nikakršnih slabosti jemanja hialuronske kisline kot prehranskega dopolnila, saj je to naravna snov, ki je naše telo ne zazna kot tujek, obenem pa jo v primeru prekomernega zaužitja brez težav razgradi in odplakne iz telesa. Prehransko dopolnilo Kolagen Complex blagovne znamke Elixir ponuja celovito rešitev za vse, ki se soočajo s suho in neelastično kožo ter krhkimi lasmi in nohti, saj ob redni uporabi gladi in vlaži kožo, kar daje občutek in videz mladosti, odpravlja globoke gube, spodbuja rast las in nohtov ter jih dodatno krepi.